Kolay Kek Tarifi

Kolay Kek Tarifi

Kek Türk mutfağının en sevilen tatlı çeşitlerindendir. Peki yeni başlayanlar için yumuşak kek nasıl yapılır? Lokum gibi ağızda dağılan tarif sırrı..

Kek olmazsa olmazımdır. İster sade olsun ister meyveli veya kakaolu ama mutfağımda her zaman hazır bir kek olur. Neredeyse iki üç günde bir yaparım. Hem kahve hem de çay yanına mutlaka yerim.

Bugünde sizler için sadece ve yumuşacık bir kek tarifi hazırladım. Bu tariften yola çıkarak ister meyve ekleyin ister yarısını kakaolu veya tamamını kakaolu yapın. Artık nasıl arzu ederseniz.

Ama öncesinde küçükte olsa tüyolarda vermek isterim. Yumurta ve şekeri çırparken limon kabuğu rendesi veya çeyrek limon suyu eklemek yumurta kokusunu yok edecektir. Kekinizi yapmaya başlamadan önce un, kabartma tozu ve şekerli vanilini ayrı bir kapta karıştırarak hazır edin. Eklerken de elek kullanın. Bu yöntem de her bir kuru malzemenin iyice karışmasını sağlar. Son aşamada da yani kuru malzemeleri ekledikten sonra da mikser kullanmayın. Mikser kullandığınız zaman kekiniz hem yumuşak olmayacak hem de kabartmayacaktır. Pişirme esnasında da ilk 30 dakika asla kapağını açmayın. 30 dakika sonunda kürdan ile veya sallayarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.

Ben iki farklı pişirme derecesi ve süresi verdim. İyi bir fırında 180 derece 40 dakika ideal ama fırınınız küçük ve çok tepsi sırası yoksa en alta sıraya koyarak 170 derece 45 dakika ideal olacaktır.

Öte yandan kekiniz piştikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Minimum 10 dakika içinde beklettikten sonra kapağını yarım olacak şekilde açın. Kekiniz pişer pişmez fırından çıkartırsanız kabartısı gidecektir.

Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi/çeyrek limon suyu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin

Yapılışı

İlk olarak yumurta, şeker ve limon kabuğunu derin bir kap içerisinde köpürene kadar çırpın. Ardından süt ve sıvı yağı ilave edin ve çırpmaya devam edin. Pürüzsüz ve dolu dolu bir kıvam aldıktan sonra bir başka pak içerisinde un, şekerli vanilin ve kabartma tozunu güzelce karıştırın ve elekten geçirerek kek harcınızın içerisine ekleyin. Bu aşamadan sonra mikseri bırakıp kaşık veya çatal yardımıyla güzelce karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde ettikten tereyağı veya margarin ile yağlayıp unladığınız kek kalıbınıza kek harcınızı dökün. Ardından hafif hafif sallayın ve kek kalıbınızı mutfak tezgahınıza vurun.

Önceden altlı üstlü ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika veya 170 derece fırında 45 dakika pişirin.

Kekiniz piştikten sonra 15-20 dakika fırın içerisinde kapak yarım açık olacak şekilde bekletin.

Şimdiden afiyet olsun..