Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'nden çok acil dolandırıcılık uyarısı

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği'nden çok acil dolandırıcılık uyarısı

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği son günlerde artan dolandırıcılık vakaları üzerine acil bir duyuru yayınladı :

Sadık Şimşek / ÜsküpHaber.com

Uzun süreden bu yana, Büyükelçiliğimiz tarafından yapılan uyarılara rağmen vatandaşlarımızın internet ortamında evlenme ve çalışma gibi bahanelerle kendileriyle iletişime geçen ve Makedonya vatandaşı olduğunu iddia eden bazı şahısların, “uçak bileti paralarının olmadığı”, “pasaport almak/ seyahat sigortası yaptırmak” , “Türkiye’ye gelebilmeleri için …. Avro bulundurması gerektiği”, “vergi borcunu ödemeden sınırdan çıkamayacağı” veya “ailesinin bakımı için paralarının bulunmadığı” gibi gerekçeler ileri sürerek, çeşitli meblağlarda para talep ettikleri, istenen paraların vatandaşlarımızca transfer edilmesini müteakip, söz konusu kişilerden bir daha haber alınamadığına/telefon hatlarının iptal edildiğine dair Büyükelçiliğimize şikayetler ulaşmaktadır.

Para taleplerinde en sık kullanılan bahanenin ise “Makedonya’dan diğer ülkelere seyahat edebilmek için sınır kapılarında belirli bir miktar nakit para ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır” şeklinde olduğu vatandaşlarımızca bildirilmektedir. Bu bağlamda, kendilerini telefonda ve internet ortamında “Türk Büyükelçiliği/Konsolosluğu” , “Makedonya sınır polisi” ya da “Havaalanı görevlisi” olarak tanıtan dolandırıcı olduğu anlaşılan bazı kişilerin, para alabilmek ümidiyle vatandaşlarımıza kasıtlı olarak yanlış ve asılsız bilgi verdikleri öğrenilmiştir.


Türkiye, Makedonya ya da üçüncü ülke vatandaşlarının Makedonya’dan başka ülkelere seyahatleri öncesinde sınır kapılarında para ibraz etmeleri şeklinde bir uygulama yoktur. Vatandaşlarımız, Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi’nin resmi telefon numarasını arayarak (00 389 2 310 47 20 veya 21) veya e-posta adresine ileti göndererek ([email protected]) Makedonya’daki uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi alabilirler.

İnternet ortamında tanıştıkları ve daha evvel hiçbir şekilde yüz yüze görüşmedikleri kişilerin para taleplerini karşılamakta dikkatli olmaları amacıyla vatandaşlarımıza önemle duyurulur.