Sofranızdan Normal Patatesi Kaldırıp Yerine Tatlı Patatesi koyunuz nedeni şaşırtacak

Sofranızdan Normal Patatesi Kaldırıp Yerine Tatlı Patatesi koyunuz nedeni şaşırtacak

Patates Türk mutfağının demirbaşı. Ancak tatlı patates ise pek bilinmiyor. Oysa tatlı patates normaline göre daha yararlı bakın ne gibi yararları var

Patates yemeklerinden vazgeçemiyoruz nedeni ise doyurucu olması. Ancak bazı durumlarda aşırıya kaçtığımız oluyor

Bu ise sağlığımız için çok zararlı bir durum. Şimdi vereceğimiz bilgiler ise eminim bir çoğunuzu şaşırtacak

Ben uzun zamandır soframa normal patates koymuyorum onun yerine daha çok faydası bulunan tatlı patates koyuyorum

Bunu neden yaptığımı ise şimdi sizlerle ayrıntılı bir şekilde paylaşacağım...

Patates ülkemizde en çok tüketilen kök sebzelerden biridir. Yemeğinden, kızartmasına, böreğine, kavurmasına hatta kumpirine kadar daha sayamadığımız birçok çeşidi bulunan bu lezzetli besini sıklıkla tüketsek de tatlı patates ülkemizde pek bilinen ve tüketilen bir sebze değildir.

Tatlı patates; kahkahaçiçeğigiller ailesinin bir üyesidir. Yumru şeklinde şeklinde olan bu ürünün ana vatanı ise  Orta Amerika'dır. 1000'den fazla çeşidi olan bu kök sebzenin sadece 50 çeşidi tüketilebilir haldedir ve diğer türleri zehirlidir.

Stresten uykusuzluğa kadar birçok derde derman olan bu bitki ülkemizde yetişen türü gibi; yumru şeklinde ve nişastalı bir kök sebzedir. Ancak bir farkla, adı üstünde bu patates tatlı.

Tam Bir Mineral Deposu

Damak tadı olarak bu patatese çok alışkın olmasak da oldukça sağlıklı ve faydalı olan bu besin, çok sayıda mineral içerir. Kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından zengin olan bu besin aynı zamanda A ve C vitaminleri de içermektedir.

Orta Amerika'da yetişen bu ürün Asya ülkelerinin birçoğunda da  üretilip tüketilmektedir. Çoğu yemeğin içerisinde bulunan ve ayrı biçimde de tüketilen bu besin; vücudumuzda bulunan zararlı serbest radikallere karşı bizleri koruyan antioksidanları da besler.

Diyabet Hastalarının Dostu

Patates içinde bulunan şeker ve nişasta yüzünden diyabet hastalarına çok önerilen bir besin olmasa da bu durum tatlı patates için geçerli değildir.

Diyabet hastalarının özellikle tüketmesi gereken tatlı patates, kan şekeri seviyesini dengede tutmaya yardımcıdır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve içinde bulunan zararlı toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.

2018 yılında yapılan araştırmaya göre; diyabet 2 gelişiminin ilerlemesine engel olan bu patates tüketenlerin daha düşük risk altında olduğu ortaya koyulmuştur.

Kansere Düşman Göz Sağlığına Dost

Tüm bunların yanında kabızlığı da önleme özelliği bulunan tatlı patatesin; mesane, kolon, prostat, mide, akciğer ve meme kanseri dahil olmak üzere belirli kanser hücresi türlerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek antosiyanin içeriğine sahip olduğu da tespit edilmiştir.

A vitamini de içeren bu besin göz sağlığınızı da korumaya yardımcıdır. Korneanın işlevini destekleyen bu besin aynı zamanda gece körlüğü gibi rahatsızlıkları da önlemektedir.

İlgili Haberler