Sevindiren gelişme SGK annelerin emeklilik yaşını öne çekiyor! Emekli olmak artık kolay

Sevindiren gelişme SGK annelerin emeklilik yaşını öne çekiyor! Emekli olmak artık kolay

Emeklilik bekleyen anneleri sevindiren bir haber geldi. Çok sayıda anneyi ilgilendiren müjdenin ayrıntıları belli oldu.

Uzun yıllardır çok sayıda ev hanımı emekli olabilmenin yollarını aramaktaydı. Sevindiren bir haber geldi. Çok sayıda ev hanımını ilgilendiren gelişmeye göre emeklilik yaşı erkene çekilebilecek. Ayrıntılı bir şekilde gerekli olan bilgileri sizler için derledik.

Çok sayıda kadın emekli olmak için gün sayıyor. Anneleri ilgilendiren önemli bir emeklilik haberi geldi.

Hem çalışmak hem çocuk büyütüp hem de evin tüm yükünü üstünde taşıyan annelerimizi sevindiren bir gelişme bu.

Çok sayıda ev hanımı ev temizliğinden tutunda bir çok işi bir arada yapmaya çalışıyor. Erkeklerden bu yüzden daha erken emekli olabilmelerinin tartışmaya açılacak hiç bir tarafı yok. Çünkü en çok çalışan kesim annelerimizdir.

Evin tüm yoku onların üzerindedir.

Bugün basında annelerimizi sevindiren  bir haber yer aldı. Emeklilik bekleyen anneleri sevindiren müjdenin tüm ayrıntıları belli oldu.

Sabah gazetesinden muhabir Hazal Ateş'in haberine göre, primi yetersiz olan kadın sigortalı, bu sürenin tamamını borçlanarak emekliliği öne çekebilecek. Sigorta başlangıç tarihi 1992'ye çekileceği için emeklilik yaşı da 58'den 54'e böylelikle inmiş oluyor. Mevcut sistemde staj başlangıcı ve geçen süreler emeklilik hesabında dikkate alınmamakta. Ancak doğum borçlanması yapılırken bu süreler büyük önem taşımaktadır. Anneler stajın başladığı tarihten sonra doğum yaptıysa bu doğumları üç çocuğa kadar rahatça borçlanabilecekler.

EMEKLİLİK YAŞI ÖNE ÇEKİLECEK

Öte yandan tüm bunların yanında emeklilik hesabına katılmayan staj, çıraklık sigortası doğum borçlanmasında büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Kadınlar sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonraki doğumlarda boşta geçen süreleri borçlanabilecekler. Ancak öğrencilik döneminde staj sigortası yaptıranlar işe girmeden önce doğan çocuklar için de doğum borçlanması yapabilmektedir. Böylece emeklilik yaşı da öne çekilmiş olacaktır.

BU İMKANDAN TAM 300 BİN EV KADINI FAYDALANDI

Hükümet, TÜİK verilerine göre sayısı 11 milyonu geçen ev kadınının isteğe bağlı sigorta primi yatırarak emekli olmalarını teşvik için çok sayıda kolaylık sağlamaktadır. Babasından dul aylığı alan kadınlara da ev sigortası hakkı verilirken, 300 binin üzerinde ev kadını isteğe bağlı sigorta yaptırarak bu imkandan yararlandılar

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KOŞULLARI NELERDİR?

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için aranan ilk şart 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları gerektiğidir. Bu  şarta Ek olarak halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri, hasır, sepet, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkânlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekmektedir bu koşulları sağlayan kadınlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler..

Kaynak: Sabah

İlgili Haberler