Pratik İçli Köfte Tarifi

Pratik İçli Köfte Tarifi

Belki de Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden birisidir içli köfte. Yapılışı sanıldığı kadar zor değil. Şimdi sizlere tarifi vereceğiz evde kolaylıkla yapabileceksiniz

Her yörenin farklı lezzetleri ile içliköftesi bulunmaktadır. Bunlar içine konulan malzemeler ile ya da dışına verilmiş olan şekilleri ile de farklılık göstermektedir. Bu yazımızda sizlere Güneydoğu mutfağına ait içliköfte tarifi verilecektir. Bu sayede sizler de lezzet şöleni ve UNESCO tarafından tek tek gastronomi şehirleri ilan edilen Güneydoğu Anadolu Bölgesinin içliköfte tarifini bu alandan görebilirsiniz. Bu tariften ortalama 50adet içliköfte çıkmaktadır. İsterseniz, fazlasını buzluğa atarak taze taze dilediğiniz zaman çıkarıp kızartabilirsiniz.

İçliköfte İç harcı Malzemeleri

Yarım kilo orta yağlı kıyma

1 büyük yemeklik doğranmış soğan

1 su bardağı çekilmiş ceviz

1 su bardağı çekilmiş Antep fıstığı

1tatlı kaşığı kimyon

1tatlı kaşığı yenibahar

1tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı köfte baharatı

Göz kararı zeytinyağı

2 yemek kaşığı salça

İçliköfte İç harcı Hazırlanması

İçliköftenin iç harcını hazırlamak için öncelikli olarak göz kararı zeytinyağı ile yemeklik ince doğranmış soğanlar kavrulur. Yarım kilo kıyma tencereye katılır ve o da pişirilir. Ardından çekilmiş ceviz ve Antep fıstığı da atılır. 1 yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Bütün baharatlar eklenerek içliköfte iç harcı hazırlanmış olur.

İç harcı soğuması için bekletmeniz gerekmektedir. Mümkünse bir gün önceden hazırlayarak bir gün buzdolabında bekletmek iç harcın hafif şekilde donmasını ve katılaşmasını sağlayacaktır.

İçliköfte Dış Harcı Malzemeleri

3 su bardağı köftelik bulgur

3 su bardağı çiğköftelik bulgur

1 büyük boy haşlanmış patates

1 su bardağı irmik

2 yemek kaşığı un

Su

250 gram çiğköftelik et

İçliköfte Dış Harcı Hazırlanması

İçliköftenin dış harcı hazırlanırken iki tür köftelik bulgur kullanmak renginin biraz daha koyu olmasına ve çıtır çıtır olmasına zemin hazırlayacaktır.

Öncelikli olarak bir su bardağı irmiğe üzerini kapayana kadar ılık su ilave edin. Bir kasede bekletin. Bir tepsinin içine köftelik bulgurları dökün, üzerine sıcak su ilave edin ve bulgurların yumuşamasını sağlayın. Soğuduktan sonra, yumurta kırın, un, çiğköftelik et ve haşlanmış patates ilave edin. Un, yumurta ve patates, içliköftenizin dağılmamasını sağlayacaktır. Bu nedenle bu malzemeler önemlidir. Ardından ıslattığınız, irmiği ekleyin. Tuz ve dilerseniz karabiber de ilave edebilirsiniz. Bu malzemeleri eliniz ile yoğurun. El ile yoğurmak oldukça zahmetli olduğundan ilgili malzemeleri kıyma makinesinden geçirmek de bir başka yöntemdir. Hazırlanan harcın macun gibi olması gerekir.

İçli Köfte Yapımı

İçliköfteyi yapmak için eliniz ile aldığınız dış harcı açmanız ve içine iç harç koyup kapamanız gerekmektedir. Eliniz ile şekil verirken istediğiniz türde şekil verebilirsiniz. Ayrıca içliköfteyi hem kaynar suda haşlayabilir hem de kızartıp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Haberler