Lahana turşusu yediğinizde vücudunuzda bunlar oluyor! Sağlıklı Lahana turşusu tarifi

Lahana turşusu yediğinizde vücudunuzda bunlar oluyor! Sağlıklı Lahana turşusu tarifi

Turşu Kış aylarında sofralarımızın vazgeçilmezidir misler gibi Pilav yanına en iyi giden lezzettir. En sevilen turşu ise lahana turşusudur. Peki Lahana turşusu yenildiğinde vücutta neler olur?

Kış aylarında en çok lahana turşusu tüketirim. Yaz aylarında ise acı biber turşusu ile karışık lahana turşusu..

Ancak herkese bir uyarım olacak. Eğer sizlerde turşu yapacaksanız mutlaka ama mutlaka ayrı ayrı yapın.

Yani lahana turşusu yapacaksanız ayrı kurun. Biber turşusu kuracaksanız ayrı. Her biri aynı bidonda kurulursa besin değeri gidiyor.

Bunu büyük annem söylerdi ancak inanamazdım. Daha sonrasında bir çok uzmanı takip ettim. Onlarda aynısını söyleyince anladım olayı.

Nedeni örneğin salatalık daha hızlı eriyorken havuç veya başka sebzelerin erimesi zaman alabilir. Turşunun bir bölümü kıtır kıtır bir bölümü erimiş lapaya dönmüş olursa hiç tadı olmaz :)))

Bu yüzden sizlerde turşularınızı ayrı ayrı kurmaya özen gösterin. Şimdi Sizlere Lahana Turşusuyla ilgili Bilmeniz gerekenleri sıralayacağız..

Kış aylarında yemeklerin yanında en çok tüketilen yiyeceklerden biridir turşu. Sonbahara girerken pazardan alınan malzemelerle kurulan turşular mayalanma yani fermantasyon işlemini tamamladıktan sonra yenecek kıvama gelir. 

Hem Cilde Hem Sağlığa Faydalı

En sevilen turşu çeşitlerinden biri olan lahana turşusu mayalanma esnasında vücudumuza fayda sağlayacak dost bakteriler üretir. Kışın bol bulunan ve sarması yapılarak da tüketilen lahananın turşusundaki mucizeyi öğrenince artık başka çeşidine bakmayacaksınız.

Haşlamasından daha sağlıklı olan lahana turşusu, öncelikle diğer turşu çeşitleri gibi bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnç göstermemize yardımcı oluyor. Çünkü lahana haşlandığında İçeriğinde bulunan C vitamini gidiyor ancak turşusunda bol bol C vitamini tüketebiliyorsunuz. Ama bununla sınırlı değil elbette. Cildinizin parlak ve pürüssüz olmasını istiyorsanız lahana turşusunu tüketebilirsiniz. Çünkü turşuda bulunan C vitamini vücudun ihtiyacı olan kolajen üretimni destekler. 

1.jpg

Kolajen, insan vücudunda üretilen ancak yaş ilerledikçe üretimi yavaşlayan ve yaşlanmamıza sebep olan etmenlerden sadece biridir. Ancak oldukça da önemlidir. Çünkü kolajen üreten vücut daha geç yaşlanır. 

Lahana Turşusunun Faydaları

Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak sağlığını korur
Lahana turşusunda bulunan probiyotikler vücutta yaşayan yararlı bakterileri dengeler
Le ahana turşusu mide iltihabını önler


Kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum gibi mineraller içererek kemik doku oluşumu besler
Kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcıdır


Lahananın yemeğini tüketmektense turşusunu tüketmek kanser riskine karşı daha büyük direnç gösterir
Karaciğer ve pankreas hastalıklarına karşı savaşır


Beyaz Lahana Turşusu

Malzemeler:

1 adet orta boy lahana
Yarım su bardağı kaya tuzu
2 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesie
Su( marketten alın ya da arıtıcı suyu kullanın. Çeşme suyu erimesine sebep olur.)
1 yemek kaşığı şeker


Yapılışı:

Kabuklarını ayırarak ortasının sert yerini ayırın. Aynı mor lahana da olduğu gibi yapraklarını ince ince doğrayın ve tuz ile iyice ovun. 


Ardından sarımsakları soyarak kenara alın. 


Turşu kuracağınız bidonu ayarlayın, lahana ve sarımsakları ekleyip hava almayacak şekilde basın.


Üstüne limon, su, şeker ve sirke karışımını dökün. ağzını sıkıca kapatın.
15-20 gün içerisinde turşunuz mayalanma işlemini tamamlayıp yenmeye hazır hale gelecektir.

Afiyet olsun..

Turşunuz zararlı bakterilerle dolabilir işte Ev turşusu yapmanın 8 kuralı

Hemen her evde kış aylarında en çok tüketilen üründür turşu. Oldukça faydalı olan bu besin bağışıklık sistemini korumadan, kalp sağlığına, metabolizmayı çalıştırmadan, kan şekerini dengelemeye hatta kanseri önlemede bile etkili bir besindir. 

Bu kadar sağlıklı ve faydalı bir besini bütün bir kış tüketiyoruz ama acaba turşuyu doğru kuruyor muyuz?

Turşu kurarken birkaç püf noktasına dikkat ederek daha sağlıklı bir besin elde etmeniz elbette mümkün. Turşuyu kurmakla uğraşamam hazır alır yerim diyorsanız bir kere en başta hata ediyorsunuz demektir. Çünkü hazır satılan turşuların uzun ömürlü olması için içine kimyasal madde katılmaktadır. Bunun da sağlığınıza hiçbir faydası yoktur.

Turşu Kurmanın Püf Noktası

 Turşusunu kuracağınız besinlerin diri ve sert olması gerekiyor. Ezik ya da yumuşamış olanlar çok çabuk geçecektir


Plastik kavanozların dış etmenleri kendine çok kolay çeker. Örneğin, sıcağı plastik kendine çeker ama cam öyle değildir. Cam kavanozlara kurun. cam sağlıklıdır


Turşusunu kuracağınız besinleri güzelce temizlemeye özen göstermelisiniz. Üstü topraklı ve kirli besinler ya da kimysal madde kalıntısı olanlar size zarar verir


 Turşu kurarken eklenen tuz miktarı çok önemli fazla koyarsanız çok tuzlu olur yenmez az koyarsanız turşunuz erir yine yiyemeden ziyan olur. Bu nedenle turşunun tuzunu doğru ayalamaya özen göstermelisiniz. 1 litre suyun içine 80 gram tuz atmak yeterli olacaktır.


Soğuk ve güneş görmeyen yerde saklayın. hatta mümkünse karanlık bir ortam daha iyi olur. Çünkü turşu güneşe ve sıcağa maruz kalırsa bozulur

Turşu Hakkında Bilmeniz Gereken Her şeyi Sizler için Sıraladık.. Sizlerde bu bilgileri arkadaşlarınızla paylaşabilir ve onların yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Turşu hakkında bu bilgilerin işinize yarayacağını düşünmekteyiz

İlgili Haberler