Kemiklerde neden erime oluyor? Kemik erimesinin nedenleri nelerdir?

Kemiklerde neden erime oluyor? Kemik erimesinin nedenleri nelerdir?

Osteoporoz olarak adlandırılan kemik erimesi genel olarakkadınlarda görülen bir sağlık sorunudur.

Kadınlarda daha fazla gözlenmesinin nedeni, anatomik olarak kadının kemik yapısının daha ince olmasından kaynaklanmaktadır. Yaklaşık olarak her yıl, iki milyondan fazla kişi kemik
erimesinin yol açtığı kırıklara maruz kalmaktadır.

Osteoporoz, normal bir kemiğin olması gerekenden daha az yoğunluğa sahip olmasıdır. Bunun ile birlikte normal bir kemiğin yapısında bulunan deliklerin, osteoporoz ile daha fazla genişlemesi sonucunda direncin azalması ve kırık oluşma ihtimalinin artması olarak tabir edilmektedir.

Osteoporoz, iskelet sisteminde bulunan her kemiği risk altına almakla beraber; en çok risk taşıyan alanlar kalça, kaburga, omurga ve bileklerden oluşmaktadır. Bu alanlarda meydana gelen kırılmalar özellikle ileri yaşlarda görülürse, iyileşme sürecini de uzatarak yaşam kalitesini düşürmektedir.

Kemik Erimesinin Nedenleri Nelerdir? 

Osteoporoz nedeni, yapılan araştırmalar dâhilinde hala  kesin bir sonuca ulaşamamıştır. Kemik yapıları incelenmiş, yaşamın belli bir dönemine kadar kemiklerin sürekli olarak parçalanıp yenilendiği sonucuna ulaşılmıştır

. Bu yenilenme süreci, insan yaşamının yirmili yaşlarına doğru zirve yapmakla beraber, otuzlu yaşlardan sonra da yenilenmenin yerini kayıplar almaktadır. Bu yüzden yaşlılar, kemik erimesi  açısından büyük risk taşıyan grup dâhilinde ele alınmaktadır. Bu kayıpla beraber, kemikler eski direncini kaybederek zayıflamaya ve incelmeye başlar. Sigara kullanma, yeterli beslenememe, egzersizden yoksun bir yaşam tarzı sürme gibi faktörler kemik erimesinin görülme ihtimalini artırmaktadır.  

İlgili Haberler