Hazır Gibi Donut Nasıl Yapılır? Canı Tatlı Çekenlere Pastane Usulü Nefis Donut Tarifi

Hazır Gibi Donut Nasıl Yapılır? Canı Tatlı Çekenlere Pastane Usulü Nefis Donut Tarifi

Genelde ABD ve Avrupa'da tüketilen Donut şimdilerde Türk mutfağının tatlı çeşitleri arasına girmeyi başardı! Peki nasıl pişirilir?

Avrupa ve ABD'de tüketilen donutlar ile birebir aynı tarif

Hazır Gibi Donut Nasıl Yapılır?

Donut, özellikle Amerika ve Avrupa’da oldukça popüler bir yiyecektir. Türkçeye çevirmek gerekirse tatlı veya şekerli çörek olarak da bilinir. Donut pek çok farklı yerde yapılır ancak ABD ve Avrupa’da tüketilen donut tadını pek çok tarif yakalayamaz. Donut, iki farklı şekilde yapılmaktadır; simit donut ve deliksiz donut. Donut yapımında hamur yoğurma aşaması olukça önemlidir. Hazır gibi donut tarifi için belirli ölçülere sadık kalınmalıdır. Kısaca tariften bahsetmek gerekirse aşamalar şöyle sıralanabilir;

Hamur Yapımı

Donutun tadını belirleyen en önemli faktör haliyle donut hamurudur. Hamurun maya için dinlendirilmesi gereklidir. Maya, hem hamurun yumuşaklığını ve dokusunu hem de tadını oldukça etkiler. Donut hamuru malzemeleri arasında; 600 gram un, 260 ml ılık süt, 100 gram tereyağı, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve 10 gram kurumaya ve 1 paket vanilya gereklidir. Bütün malzemeler geniş bir kaba alındıktan sonra önce bir kaşık yardımıyla daha sonra da el ile yoğurulur. Kapta yoğurulan hamur daha sonra temiz tezgaha alınır ve birkaç dakika daha yoğurulur.

Mayalama

Yoğurulan hamur daha sonra yoğurulduğu kaseye tekrar yerleştirilir ve yaklaşık olarak 30-45 dakika civarında mayalanmaya bırakılır. Eğer mayalama işleminin hızlanması isteniyorsa tencereye dökülen bir miktar sıcak sunun (kaynar değil) üstüne hamurun içinde bulunduğu kase yerleştirilir. Böylece mayalama işlemi daha kısa sürecektir. Mayalanma işleminin ardından hamur, ilk halinin 3 misli büyüyecektir.

Hamura Şekil Verme

Mayalanma işlemi biten hamur, daha sonra tezgaha alınır ve 1.5 cm kalınlığında açılır. Açılma işleminin ardından yuvarlak şekil veren bir cisim yardımıyla hamur parçalara ayrılır. Parçalara  ayrıldıktan sonra ise ortaya çıkan yuvarlak hamurların ortası daha küçük yuvarlak bir  cisimle delinir (simit donut yapmak için, simit donut istenmezse ortası delinmez).  Şekil verilen hamurlar 15 dakika dinlenmeye ve kabarmaya bırakılır.

Kızartma Aşaması

Şekil verilen ve mayalanmaya bırakılan hamurlar artık kızarmaya hazırdır. Ocağa alınan yağ çok fazla kızdırılmaz, ısısının biraz yükselmesinin ardından hamurla yağın içine atılır (bazıları bu aşamada hamurun bozulmaması adına altlarına yağlı fırın kağıdı koyar). Yağda kızaran hamurlar bir tabağa alınır.

Soslama Aşaması

Sos olarak çok farklı şeyler kullanılabilir. Bunların en sık kullanılanları ise; pudra şekeri, toz şeker, çikolata ve baldır. Damak zevkine göre bun soslara batırılır veya sade tüketilir.

İlgili Haberler