Erken emekli olma fırsatı açıldı: E-Devlet üzerinden başvuru yapılıyor

Erken emekli olma fırsatı açıldı: E-Devlet üzerinden başvuru yapılıyor

Bağ-kur prim ödemesi yapan ve Uzun bir süredir emeklilik yolu bekleyenlere sevindiren haber geldi. Erken emekli olma fırsatını kaçırmayın başvurular E-Devlet üzerinden gerçekleşecek

Emekli olmayı bekleyen çok sayıda vatandaşı sevindiren bir haber var. Eğer sizlerde emeklilik yolu bekleyenlerdenseniz bu fırsatı kaçırmamalısınız. Çok sayıda vatandaşın bu haktan yararlanması bekleniyor.

Peki şartlar neler? Sizler için derledik

Milyonlarca vatandaşın beklediği haber sonunda geldi. Yapılandırma Kanunu’yla birlikte milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı doğmuş durumda. Peki fırsattan faydalanmak için ne yapmak gerekiyor?

Milyonlarca vatandaşın beklediği erken emeklilik müjdesi sonunda geldi. Yapılandırma Kanunu’yla birlikte milyonlarca vatandaş emekli olabilecek. Sigorta süresi durdurulanlar ve Bağ-Kur borçluları için e-devlet üzerinden başvuru yapan vatandaşlar hemen yapılandırmaya gidebilir. Bu yapılandırmayla ekim ayında emekli olma fırsatı yakalanmış oluyor.

Yapılandırmadan yararlanmak için 31 Ağustos 2021’e kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kesinlikle başvurmak gerekiyor. Başvuran vatandaşlar, 30 Nisan 2021’e kadar oluşmuş prim borçlarını yapılandırabiliyor.

Yasadan yararlanmak isteyen vatandaşlar Bağ-Kur’luların ceza ve faizleri siliniyor. Ödeyecekleri yeni rakam, enflasyon farkı ile hesaplanıyor. Peşin ödeyen vatandaşlar ise bu farkın yüzde 90’ından kurtuluyor.

BAŞVURU ŞARTLARI VE TARİHİ NE?

Prim borç yapılandırmasından kendi adına ve tarımda çalışan vatandaşlar, köy ve mahalle muhtarları, Bağ-Kur’lular yararlanıyor. Sigorta primi, idari para cezası, işsizlik sigorta primi gibi borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Ekim akşamına kadar yapılması kesin olarak gerekiyor.

Vatandaşlar ayrıca Bağ-Kur sigortalıları ihya borçları için sigorta dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik ilk müdürlükleri ya da merkezlerinde 1 Temmuz 2021 ile 1 Kasım 2021 tarihleri arasında başvuru yapabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak durdurulan sigortalılık süreleri için ödenecek prim tutarının hesaplatılması kesin olarak gerekiyor. Birinci taksiti 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödeyenlerin geçmişte durdurulan hizmet süreleri canlandırılacak, sigortalılık süresine eklenerek prim günleri çoğaltılacak.

Bu tarihe kadar yapılandırma kanunundan yararlanmayan vatandaşların 31 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak prim borçları silinecek. Faaliyetlerine devam eden vatandaşların sigortalılıkları 1 Mayıs tarihi itibarıyla yeniden başlatılması için talimat verilecek.

Vatandaşın Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi durumunda durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Bunun için talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanan borcun tamamının 3 ay içinde ödenmesi gerekecek.

EMEKLİ OLACAKLARA KREDİ DESTEĞİ VAR MI?

Yapılandırmaya göre daha önce durdurulan hizmet sürelerini canlandıranlar içinde emeklilik bekleyenler dilekçe verip emekli olabiliyor. Kamu bankaları da yapılandırmadan yararlanıp emekli olacak vatandaşlara kredi desteği konusunda dizi kolaylık sağlanıyor. Vefat eden sigortalı vatandaşın hak sahipleri de başvuruda bulunarak ölüm aylığı çıkartabiliyor.

Vatandaşların sigortalılık süresini canlandıranlar mevcut borcun sadece üçte birini ödemesi gerekiyor. Ödemenin yapıldığı tarihteki asgari ücret üzerinden hesaplama yapılacak. Hangi yıl olursa olsun geçmişte dondurulan sigortalılık süresinin her günü için bu yıl 41.14 tl ödenecek. Yapılandırma avantajından yararlanmayanlar daha sonra yüksek prim ödemek durumunda kalabiliyor.

SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Bağ-Kur borcu olan vatandaşların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması durumunda sağlık hizmeti, hastaneye gittiğinde provizyon alabilme şansı oluyor.

EK ÜCRET ÖDEMEYE GEREK KALMIYOR

Ayrıca 30 Nisan 2021 tarihinden sonraki döneme ait 60 günden fazla prim borcu olanlarla bakmakla yükümlü oldukları kişiler 23 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesi kapsamında sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden yararlanmaya devam edebiliyor.

Bağ-Kur kapsamındaki sigortalı vatandaşlar ise yapılandırma başvuru sonuçları e-devlet üzerinden, adreslerine tebliğ edilen ödeme planlarından, bankalardan ve müracaatları halinde sosyal güvenlik il müdürlükleri, merkezlerinden öğrenebiliyor.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME İMKÂNI VAR

Peki yapılandırma borçları kredi kartı ile ödene bilir mi? Bu sorunun cevabı ‘’evet’’ Yapılandırılan borçlar kredi kartıyla ödenebiliyor. Kredi kartı kullanılması katsayı uygulanmasını engellemiyor fakat borçlarını son taksit de dâhil ödeyenler hacizlerin tamamını kaldırıp teminatları geri alabiliyor.