E-Devlet üzerinden bakınız Emekliler Maaşınız Yanabilir!

E-Devlet üzerinden bakınız Emekliler Maaşınız Yanabilir!

E-Devlet’te sigorta hizmet dökümünde yer alan harflerin anlamını biliyor musunuz? Bu harfleri bilmek oldukça önemli çünkü emeklilik hayatınızı ya da sigortanızı etkileyebilecek ve iptal ettirebilecek güce sahipler.

E-Devlet’in sınırsız birçok olanağından biri olan sigorta hizmet dökümünü sahip olduğumuz E-Devlet hesabından rahatça kontrol edebiliyoruz. Sigorta girişimiz yapılmış mı, primlerimiz düzenli yatıyor mu, gerçek maaşımız Sigorta Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilip bildirilmediğine kadar gerekli her şey hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Sigorta dökümlerinde karşımıza bazen anlamlarını bilmediğimiz harfler çıkabiliyor. Bu harflere karşı dikkatli olmamız ve anlamlarını bilmemiz gerekiyor.

Bu tanımların anlamları şöyle: Sahte iş yeri (S), şüpheli iş yeri (Ş) ve kontrolü iş yeri (K) olarak kodlanıyorlar. Peki, bu kodlanan harfler tam olarak ne anlama geliyor?

Sigorta hizmet dökümünde eğer ‘Ş’ kodunu görürseniz, sizin çalıştığınız ve sizi sigortalı olarak bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri konumunda olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda hakkında denetim ve inceleme yapılacağını bildirir.

İş yerine şüpheli iş yeri (Ş) kodu konulduktan sonra o iş yeri hakkında inceleme ve denetim dönemi başlar. Burada ki denetimin amacı iş yerinde sahte sigorta bildirimi olup olmadığını belirlemektir. 

Denetim süreci bitene kadar şüpheli iş yeri kodu (Ş) değiştirilmez ya da kaldırılmaz. Eğer şüpheli sigorta bildirimi olduğu tespit edilirse Ş kodu, sahte iş yeri (S) kodu olarak değiştirilir. İş yerinde yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal edilir.

Denetim sürecinin ne kadar süreceği hakkında tam bilgi yoktur. Ancak denetim süreci devam ederken iş yerinden sigortalı olarak bildirilen ve sigorta hizmet dökümünde Ş kodu yer alan çalışanlar emeklilik talebinde bulunabilirler. Emekli olmaya hak kazananlara maaş bile bağlanabilir.

Maaşınız İptal Edilebilir!

Denetim süreci sonuçlandığında bildirilen hizmetlerin sahte olduğu anlaşılırsa emeklilik hakkını kaybedenlerin maaşları kesilebilir. Yersiz ödeme yapılmış olan aylıklar geri istenir. Çalıştığınız yerde sizin üzerinizde sahte sigorta bildirimi yapılmıyor ise korkulacak bir durum söz konusu değildir.

İlgili Haberler