Damar Tıkanıklığı (Stent) Nedir? Ve Damar tıkanıklığına iyi gelen fayda sağlayan yiyecekler?

Damar Tıkanıklığı (Stent) Nedir? Ve Damar tıkanıklığına iyi gelen fayda sağlayan yiyecekler?

Damar tıkanıklığı son dönemde artıyor. Yediğimiz içtiğimiz sağlıksız yiyecekler nedeniyle hem kilo alıyor hem hasta oluyoruz. Peki Damar tıkanıklığı hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? Sizler için sıraladık

Damar tıkanıklığı ve damar tıkanıklığının tedavisiyle ilgili bilgilerin yanı sıra sizlerle damar tıkanıklığına iyi gelen yiyecekleri paylaşacağız.. 

Stent Nedir? 

Stent, damar tıkanıklığı sonucu oluşmuş hastalıkların kurtarıcısıdır. Stenti aslında biraz da markalaştırıp her ayrı marka için farklı renk de stent oluşturulmuştur. Stent bir nevi damar görevi görmekte ve damarınızın şeklini almaktadır. Damar içerisine yerleştirilen stent, sonradan patlar mı? Ya da sulanır mı? Stent’in zararları nelerdir? Hepsinden bahsedeceğiz.

Stent’in şekli çok ince bir boru şeklindedir ve bunun nedeni damarlarınızın içerisine kolayca yerleştirilebilir olması ve aynı zamanda stentin damar içerisine gömülebilmesi içindir. Halk tarafından bilinen ve kulaktan dolma bilgilerle dolaşan stent bilgisi doğru değildir. Yağlı ve sulu stent çeşidi bulunmamaktadır! 

Stent sadece bir ilaçtır ve stent çeşitleri kendi arasında 4’e ayrılarak; metal stent, ilaçlı stent, eriyebilen stent ve yama stent kategorilerini oluşturmaktadır. Bu stentler adlarına göre farklı damar çeşitleri için kullanılmaktadır.

Eğer damar ince ve uzun bir yapıya sahip ise ilaçlı stent, damar geniş çaplı ve kısa bir darlığa sahipse metal stent kullanılmaktadır. Eriyebilen stent bypass yöntemi için, yama stent ise damar üzerinde ve çevresinde yırtık olduğu zaman kullanılmaktadır.

Stent ve Balon Patlatma Nedir? 

Aslında balon patlatılmayıp damar içerisinde yardım ile şişirilip indiriliyor böylece damar içerisinde açıklığa kavuşuluyor. Şimdilerde ise balon şişirme yöntemi bırakılıp stent tedavisine geçilmesi tedavi sırasında daha az risk alınmasına sebep oldu. Daha sonra ise sadece stentler bırakılıp ilaçlı ve balonlu stentler geliştirilerek hastayı daha az risk altına soktular. En sık kullanılan stent çeşidi ise ilaçlı stenttir.

Damar tıkanıklığına iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Yapılan araştırmalarda damar tıkanıklığına iyi gelen yiyecekler ortaya çıkarılmıştır. Anne sütü kadar değerli olan zeytinyağının damar tıkanıklığına karşı düzenli olarak tüketilmesi durumunda koruma sağladığı belirtilmektedir.

Ayrıca Badem ve tarçın gibi baharatlar da damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Yulaf ve Nar meyvesi ile zerdeçal baharatı da koruma sağlayan yiyecekler arasındır. Brokoliye ağırlık verilmesi gerekirken çay olarak da yeşil çay tüketmek gerekmektedir.. 

Bilgileri arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin

İlgili Haberler