İçi Yumuşacık Börek Tarifi

İçi Yumuşacık Börek Tarifi

Börek Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden. peki börek yaparken içinin lokum gibi dışının çıtır olması için ne yapmak gerek?

Börek, Türk mutfağının ve kültürünün adeta bir parçasıdır. Özellikle Anadolu bölgesinde börek mutfaklarda genişçe yer tutar.

Bende börek yapmayı çok severim. Ispanaklı, pırasalı, kıymalı, peynirli.. hiç fark etmez. Her böreğe farklı sos kullanırım. Yumuşak istiyorsam farklı çıtır çıtır olsun istiyorsam da farklı sos kullanırım. İşte uzun süredir edindiğim tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım.

Hadi börek yapıma dair her şeye başlayalım..

Eğer hazır yufkadan börek yapacaksanız yufkalarınızı süt ile ıslatırsanız oldukça lezzetli bir börek elde edersiniz. Öte yandan süt ile ıslattıktan sonra ara sos içinde eritilmiş margarin ve süt karışımı kullanabilirsiniz.

Eğer daha yumuşak ve az kabarmış bir börek istiyorsanız bir adet yumurta ve sodayı çırptıktan sonra böreğinizin üzerine sürün.

Eğer evde yumurta kalmadıysa böreğinizin üzerine bir miktar yoğurt ve sıvı yağ karışımı sürerek nar gibi kızarmış bir börek elde edebilirsiniz.

En ideal börek sosu karışımları ise, süt-soda-sıvı yağ ve yoğurt yada soda-yoğurt-sıvı yağ ve yumurta karışımdır. Öte yandan yoğurt ve sütü birlikte de kullanabilirsiniz. Ayrıca sıvı yağ kullanmak yerine eritilmiş doğal margarin de kullanabilirsiniz. Bu karışımlardan elde ettiğiniz sosları her kata eşit miktarda sürebilirsiniz.

Eğer çıtır mı çıtır börek yapmak istiyorsanız, süt ve yağ karışımından faydalanabilirsiniz. Her kata süt ve yağ karışımı sürmenizi öneririm. Öte yandan üzerine soda döküp buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Harcınızı ise mutlaka soğuduktan sonra yufkaların aralarına serpiştirin. Ve en önemlisi fırınınızı iyi tanıyın. Fırından fırına ısı ayarı fark edebilir. Tarifte verilen pişirme derecesi 200 ise ona sadık kalın ama fırınınız yine de sizden başkası iyi bilemez.

Böreğiniz piştikten sonra fırında tutmayın. Bu böreğinizin kurumasına neden olacaktır. Böreğiniz piştikten sonra fırından çıkartın ve üzerine ilk olarak nemli bir bez ile örtün. İlk ısısı çıktıktan sonra dilimleyin ve kurumaması için ağzını kapatabileceğiniz bir kaba aktarın.

İlgili Haberler