Bayrama Özel Çok Sevilen Tatlılardan Dağılmayan Kıyır Kıyır Şekerpare Tarifi

Bayrama Özel Çok Sevilen Tatlılardan Dağılmayan Kıyır Kıyır Şekerpare Tarifi

Şekerpare, Türk mutfağının en sevilen tatlılarındandır. Özellikle bayramlarda en çok tercih edilen tatlılardan biridir! Peki nasıl hazırlanır? Püf noktası nedir? İşte tarifi..

Bugün sizler için tarifi çok çok eskiye dayanan bir tatlı tarifini derlemek istedim.

Tarifim büyük büyük anneannemden.. Tabi kendisini tanıma fırsatım hiç olmadı ama eli pek lezzetliymiş. Hatta baya meşhurmuş yaptığı yemekler.. 

Şekerpare neredeyse her tatlıcıda bulunan bir tatlı. Diğer tatlılara nazaran ekonomik olmasıyla da oldukça fazla tercih ediliyor. Ama hiçbir şeyin evde yapılmasıyla hazır alınması aynı olmuyor. Bende tarif defterimi açtım ve sizlerin için unutamayacağınız lezzetle Şekerpare tarifini derledim. 

İşte dillere destan tadıyla Şekerpare tarifi.. 

ÇOK SEVDİĞİNİZİ BİLİYORUZ: ŞEKERPARE

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler Neler?

  • 4 su bardağı ile un
  • 5 tepeleme yemek kaşığı ile irmik
  • 180 gr oda sıcaklığında tereyağı (ya da margarin) (oda sıcaklığına gelmiş)
  • 2 tane orta boy yumurta (1 yumurta sarısı ayrılacak)
  • 1 su bardağı ile pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için malzemeler:

  • 3 buçuk su bardağı ile toz şeker
  • 3 buçuk su bardağı ile su
  • 2-3 damla limon suyu

Üzeri için malzemeler:

  • 1 tane yumurta sarısı (oda sıcaklığına gelmiş)

Şekerpare Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Şekerparenin hamurunu çok cıvık yapmamaya özen gösterelim. Ele yapışmayacak bir kurabiye hamuru gibi düşünebilir kıvamı. İsterseniz eğer tereyağı yerine aynı oranda margarini de kullanabilirsiniz. Lezzetlendirmek için içine vanilya, limon ya da portakal kabuğunu da ilave edebilirsiniz. Şekerparelerin erimemesi için özellikle fırından aldıktan 3-4 dakika sonra oda sıcaklığında dinlendirmelisiniz. Daha sonra şerbetini az az verebilirsiniz. Afiyet olsun!

Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbet için gerekli olan malzemeleri tencereye alalım. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca birkaç damla limon suyunu ilave edelim. Şerbetimiz hazır. Ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Şekerpare hamurumuz için gerekli olan unun haricindeki tüm malzemeleri bir kaba alalım ve güzel bir şekilde karıştıralım. Daha sonra ununu da az az ilave edelim. Ele yapışmayan ve cıvık olmayan bir hamuru elde edelim. Hazırladığımız hamurdan cevizin büyüklüğünde parçalar koparalım. Yağlanmış tepsiye oval şekilde şekiller vererek dizelim. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında şekerpareleri yaklaşık 20 dakika kadar pişirelim. Fansız ayarını kullanalım, pişme süresi fırının performansına göre değişebilir bu sebeple kontrollü pişirelim.

Daha sonra fırından şekerpareleri alalım. Oda sıcaklığında yaklaşık 3-4 dakika kadar dinlendirelim. Soğuk şerbeti, sıcak şekerparelerin üstüne az az gezdirelim. Dağılma riskini bu şekilde azalmış oluruz. Şerbeti birden dökmeyelim. Az az yedirerek verelim. En az 2 saat kadar dinlendirelim ve servis edelim. Herkese afiyet olsun.

Şekerpare Tarifinin Servis Önerisi Nedir?

Dondurma ya da kaymak ile servis edebiliriz. Afiyet olsun.