Fastfood Restoranlarındaki Patates Kızartması Tarifi

Fastfood Restoranlarındaki Patates Kızartması Tarifi

Türk mutfağının en çok kullanılan sebze çeşitleri arasında patates büyük yer tutar. Kızartma yaparken patates mutlaka kullanılır. Peki Yemeklerin demirbaşı olan patates çıtır çıtır nasıl kızartılır? İşte Püf noktası

Bugün Sizlere En sağlıklısından ve en çıtırından patates nasıl kızartılır püf noktasını vereceğiz. Tüm ayrıntıları sizler için burada açıklıyoruz :)) Şimdiden afiyet olsun. Sizlerde evde çıtır patatesler artık yapabileceksiniz.

ÇITIR ÇITIR PATATES KIZARTMASI TARİFİ

Sabah, öğle ve akşam yemeği fark etmeksizin neredeyse bütün yiyeceklerin yanında eşlik edebilen patates kızartması; soslu ya da baharatlı bir şekilde sunulabileceği gibi sade olarak da sunulabilir. Patates kızartmasında sunum oldukça önemlidir ancak en önemli nokta patateslerin çıtır çıtır bir yapıda servis edilebilmesidir.

Patates kızartması kolay bir şekilde hazırlanabilen yiyeceklerdendir ancak patateslerin çıtır çıtır bir yapıda olması isteniyorsa aşağıda yer alan talimatlara uyulması ve püf noktaların göz önünde bulundurulması gerekir.

Patates Kızartması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Patates kızartması için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • Patates

  • Ayçiçek yağı

  • Tuz

Kaç adet patates kullanılması gerektiği isteğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ancak ortalama bir sayı vermek gerekirse 4 adet orta büyüklükte patates kullanılması 3-4 kişilik bir ailenin sabah kahvaltısını süslemek için gayet yeterlidir.

Patatesleri kolay bir şekilde doğrayıp çubuk şekli vermek ve istenen lezzeti elde etmek için kızartmalık patateslerin tercih edilmesi önerilir.

Patates Kızartması Nasıl Yapılır?

Patates kızartmasının hazırlanış aşamaları şu şekildedir:

  • Patatesler bol su yardımıyla üzeri temizlenene kadar yıkandıktan sonra kağıt havlu yardımıyla kurulanır.

  • Ardından bir bıçak ya da soyacak ile patateslerin kabukları soyulur. Bıçak kullanma becerisi çok iyi olmayanların ya da mutfağa yeni adım atmış olanların patatesleri soymak için bıçak yerine soyacak kullanmaları tavsiye edilir.

  • Patatesleri soymadan önce bir kap içerisine su doldurularak kenarda hazır bekletilmelidir. Patateslerin kararmasını önlemek için soyulan her patates hemen su dolu kabın içerisine atılmalıdır. Eğer patatesler su içerisine atılmadan dışarıda bekletilirse kısa bir süre içerisinde kararacağı unutulmamalıdır. Ayrıca patates, nişasta yoğunluğu fazla olan bir besindir ve suda bekletilmesi sonucunda içerisindeki nişastadan da arındırılması sağlanır.

  • Kabukları soyulan patatesler sırayla dilimlenir. Dilimlerin kalınlıkları isteğe bağlı olarak ince ya da kalın olabilir ancak en ideali ortalama bir kalınlıkta dilimlemektir.

  • Çubuk şeklinde patatesler elde etmek isteniyorsa dilimlerin uzunlamasına kesilmesi gerekir. Eğer dilimler yanlamasına kesilirse patateslerin boyları çok kısa olacaktır.

  • Dilimleme işleminin daha kısa bir sürede gerçekleştirilmesi isteniyorsa daire şeklindeki dilimleri tek tek kesmek yerine birkaç tanesini üst üste koyarak uzunlamasına çubuk şeklinde kesmek yeterlidir.

  • Patatesler dilimleme işleminin ardından yaklaşık 20 dakika daha su dolu kap içerisinde bekletilip ardından bir süzgeç içerisine alınarak musluğun altında yaklaşık 15 – 20 saniye tutulup nişastasından iyice arındırılması sağlanır.

  • Patatesleri pişirme süresinin aynı olması için çubuk şeklindeki dilimlerin kalınlıklarının birbirine eşit olması gerekir. Bazı dilimler çok ince iken bazı dilimler çok kalın olursa kalın dilimler daha geç pişeceği için bu esnada ince olan dilimler daha fazla kızarır ve sunum açısından pek hoş olmayan bir görüntü farkı ortaya çıkar.

  • Patatesler kızgın yağın içerisine direkt atıldığı zaman kızgın yağ etrafa saçılabilir ve bunun sonucunda deride bazı yanıklara sebep olabileceği gibi mutfağın yağlanmasına da sebep olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için süzgeç yardımıyla süzülen patates dilimlerinin havlu kağıtla kurulanması gerekir.

  • Havlu kağıt yardımıyla 10 – 15 saniye kadar kurulanan patatesler kızartılmak için hazır hale gelir.

Patates Dilimleri Nasıl Kızartılır?

Patates dilimlerinin çıtır çıtır bir yapıda olması için şu aşamaların uygulanması gerekir:

  • Kızartma tenceresinin içerisine bol miktarda ayçiçek yağı ilave edilerek yağın kızması beklenir. Patateslerin çıtır çıtır olması için yağın olabildiğince kızgın olması önemlidir.

  • Patateslerin iyi kızarabilmesi için tamamının bir seferde tencere içerisine eklenmemesi gerekir. Tamamını aynı anda pişirmeye çalışmak patateslerin üst üste gelmesine sebep olacağından istenen sonuç elde edilemez. Bu nedenle patatesler tek seferde değil 2 – 3 seferde azar azar pişirilmelidir.

  • Patatesler kızartma tenceresinin içerisine eklendikten sonra belirli bir süre karıştırılmamalıdır. Eğer tam kızarmadan karıştırılırsa yüksek ihtimalle parçalanıp dağılır.

  • Karıştırma işlemi patateslerin renginin değişmeye başlamasıyla birlikte gerçekleştirilerek her iki tarafın da eşit düzeyde kızarması sağlanır.

  • Yeteri kadar kızaran patatesler kepçe yardımıyla servis tabağına alınır. Patatesleri tencereden alırken mümkün olduğu kadar yağdan arındırılması ve servis tabağının üzerine bir parça havlu kağıt serilmiş olması son derece önemlidir.

  • Servis tabağına alınan patateslerin üzeri tuzlanarak afiyetle tüketilmeye hazır hale gelir. Tuz, kızartma işlemi esnasında ya da öncesinde eklendiğinde etrafa yayılabilir bu nedenle tuzun servis aşamasında eklenmesi en doğru yöntemdir.